Egészséges táplálkozás

A daganatos betegségek nagy százaléka megelőzhető, valamint a  szív és érrendszeri betegségekből származó halálozás is olyan civilizációs probléma, ami sok esetben szintén elkerülhető egészséges táplálkozással és életmóddal. Átlagosan nagyon magas a zsiradék,- koleszterin és konyhasó bevitel, míg az rost fogyasztás az ajánlott mennyiség alatt marad. Ezek hozzájárulhatnak az elhízáshoz, cukorbetegség kialakulásához, valamint növelik a szívinfarktus és agyvérzés veszélyét.

Fontos cél a helyes táplálkozás, de ez a legtöbbünknek ijesztő és örömtelennek tűnik. Míg a helyes táplálkozás hosszú távú cél, az előnyösebb kialakításához azonnal hozzáfoghatunk. Az egészséges táplálkozást az életmódunk részévé tenni nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Íme néhány támpont, ami segíthet abban, hogy ez öröm legyen és ne szenvedés, betartásukkal közérzetünk és hangulatunk javul, valamint stressztűrő képességünk is megfelelő lesz. Kisebb lesz az alvásigény, javul az alvásminőség, valamint a testünket borító bőr állapota.

Együnk változatosan, sokféle alapanyagot felhasználva. Próbáljunk ki új élelmiszereket.

Legyen meg a napi étkezési menetrendünk. Együnk nyugodtan, a napi táplálékmennyiséget egyenletesen elosztva 4-5 étkezésre. Este már ne együnk nehéz ételeket, mert nem mozogjuk le.

Próbáljuk visszafogni a só, a cukor és az édesség fogyasztást.

Ajánlott a minél több nyers gyümölcs és zöldség fogyasztása, de fogyaszthatjuk párolva is, hogy minél több vitamin és tápanyag benne maradjon.

Változatos köreteket készítsünk (pl. bulgur, quinoa, kuszkusz, párolt zöldségek, köles)

Igyunk naponta legalább 1,5-2 liter vizet. Kerüljük a túlzott alkohol-, kávé és üdítő vagy energiaital fogyasztást.

Részesítse előnyben a sovány húsok, halak, zöldségek fogyasztását.