Egészséges ételek
Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük. Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó vitaminokat és ásványi anyagokat.
Táplálkozásunk alapját a legnagyobb arányban a gabonafélék adják. Élettani hatásuk vitathatatlan, így napi többszöri fogyasztásuk ajánlott. Válasszuk a teljes kiőrlésűt vagy magvakkal dúsítottat, főzzünk barna rizst, kölest, bulgurt, kuszkuszt, amarántot. A megfelelő mennyiségű idényjellegű zöldség és gyümölcs fogyasztása, a magas vitamin és ásványi anyag tartalma mellett fontos élelmi rost forrást jelent a szervezet számára, együk akár nyersen vagy turmixolva. Építsük be étkezésünkbe a hüvelyeseket, saláta vagy főzelék formájában. Ez hozzájárul a szervezet immunrendszerének megfelelő állapotához és a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A tejtermékek napi fogyasztása (tej, joghurtfélék, kefír, vaj, sajt, élőflórás savanyított termékek, túró) segítik az emésztéshez szükséges bélflóra működését, a csontállomány felépítését és az egészséges fogak megőrzését. A húsok is tartalmaznak vitaminokat, ám fogyasztásuk mértékkel javasolt, zsírtartalmuk miatt. Leginkább ajánlott a szárnyasok, sovány vadhúsok, hal és tenger gyümölcseinek fogyasztása, míg kis mértékben kerüljenek tányérunkra a zsíros húsok, belsőségek. Építsük be étrendünkbe a különböző olajos magvakat (dió, mogyoró, pisztácia, napraforgó, kesudió), valamint a bogyós gyümölcsöket (szeder, áfonya, málna, ribizli, acai bogyó).
Ne felejtsük, valóban igaz az a mondás, hogy az vagy, amit megeszel.